Guatemala Kahvesi
Orta Amerika bölgesinde nispeten küçük bir ülke olan Guatemala, kahve yetiştirmek için uygun iklimi ve volkanik dağlarının sağladığı özel koşullar sayesinde, yetiştirdiği kahveleri dünyadaki en özel kahveler arasına yazdırmayı başarmıştır. Toprak, yağış miktarı, hava sıcaklığı, nem ve rakım konusunda büyük bir çeşitlilik gösteren bu ülkede, kendine has özellikleri olan tam sekiz ayrı kahve üretim bölgesi vardır.
Bölgelerden bağımsız genel tarif yapacak olursak, Guatemala kehveleri dünyadaki en kompleks tadı ve zengin aromaya sahip kahveler arasında saygıyla anılmaktadırlar. Bölgelerin çoğu yeterli üretim koşullarına sahip olmasının yanında, Antigua bölgesinin kahveleri en tanınan ve arananlarıdır. Huehuetenango kahveleri sadece bu bölgeye özgü olan meyvemsi tadı verir ve mahsule bağlı olarak sıradışı olabilirler. Coban, Fraijanes ve Quiche iyi kahvelerdir, ancak tek başlarına beklenen derinliği vermeyebilirler. Bu durumda dikkatli bir şekilde başka kahvelerle harmanlanmaları gerekir. Atitlan ise son senerde gelişme gösterip çok kaliteli kahveler üretmiştir. Yine de unutulmaması gerekir ki, kahvenin menşei kalitesinin teminatı sayılmaz.
Guatemala Ulusal Kahve Birliğinin Tescil Ettiği Bölgeler
Acatenango Kahvesi
Acatenango vadisi, Guatemala kahve üretim bölgeleri arasınada yeni yeni tanınmaya başlayan bir kahve üretim bölgesidir. Heybetli Acatenango ve Fuego volkanlarının eteklerinde bulunan engebeli tepelerde Gravillea ve İnga ağaçlarının gölgesinde yetişen kahve ağaçları, dolu dolu akan nehirler ve dostça bir gülümsemeyle sizi karşılayacak insanlar bu bölgenin manzarasında yer almaktadır.
Guatemala Kahveleri arasında Acatenango Vadisi Kahveleri adeta gizli kalmış bir hazine gibidir. 1880'lerden beri Acatenango volkanının eteklerindeki tepelerde, koyu ağaç gölgelerinde çigtiler kahve yetiştirmektedir. Günümüzde aile çiftlikleri ve küçük üreticiler 2000 metre rakımlı tepeleri işlemektedir.
Bölgenin yamur ormanları yerli ve göçmen kuşların çok uzaklardan taşıdığı tohumlarla çok sayıda "misafir" ağaç türlerinden oluşmaktadır. Pasifik Okyanusundan esen sıcak rüzgarlar bölgeyi dondan korur ve havayı kahve ağacı için ideal olan rutubet oranı ile nemlendirirler. Yakında bulunan ve aktif olan Fuego Volkanının sürekli patlamaları vadinin kumlu ve kaba toprağını mineral açısında zengin tutmaktadır. Kahve meyvelerini güneşte kurutmaya uygun mevsimler vardır, ve işleme yöntemleri aileler tarafından nesillere aktarılan geleneksel eski yöntemlerdir.
Aralık ayında başlayan ve Mart ortalarına kadar devam eden hasat zamanında 3.000'i aşkın üretici burda yetişen Bourbon, Caturra ve Catuai kahve cinslerini hasat etmektedir. Sonuç ise yüksek beklentili kahve tüketicilerini bile tatmin edecek nefis, belirgin asiditeli, dengeli gövdeli ve ağızda kalıcı ve temiz bir tat brakan kahve.
Acatenango Kahvesi Karakteristiği
• Belirgin asidite
• Hoş aroma
• Dengeli gövde
• Ağızda kalan kalıcı ve temiz bir tat
Antigua Kahvesi
Antigua vadisi Guatemala'nın en eski ve tanınan kahve üretim bölgelerindendir. Bölgede bulunan volkanlar ve sığ akarsu ağı kuru, bol güneşli ve soğuk geceli bir mikroikim sağlamaktadır.
Antigua Vadisi, Agua, Acatenango ve Fuego volkanları ile çevrelenmiş düzlük ve hafif eğimli arazilerden oluşan kapalı bir vadidir. Bu açıdan aşırı engebeli olan diğer volkanik bölgelerden farklılık göstermektedir. Kahve ağaçlerının çoğu 1.500 metre rakımlı vadide ekili durumdadır, bunun yanısıra bazı çiftçiler 1.700 metre rakıma ulaşan volkan yamaçlarını da işlemektedir. Aktif olan Fuego volkanından dolayı Antigua toprağında yüksek oranda süngertaşı bulunmaktadır. Bu sünger taşı bölgenin bağıl nem oranını yıl boyu %65 civarında sabit tutmaktadır. Antigua bu konuda mevsimsel değişkenlik gösteren diğer kahve üretim bölgelerinden ayrılmaktadır.
Zengin volkanik topraklar, düşük nem oranı, bol güneş ve soğuk geceler Antigua'ya has özelliklerdir. Aktif olan Fuego volkanı her patlamasında havaya püskürtüğü tozla vadinin topraklarını mineraller açısından zenginleştirmektedir. Antigua toprağında bulunan volkanik süngertaşı nemi tutarak, Guatemala'nın sekiz kahve üretim bölgesi arasında en düşük yağış alan bu bölgenin kuru mevsimi sorunsuz atlatmasını sağlar. Tüm bölgelerde olduğu gibi burda da kahve ağaçları büyük ağaçlerın gölgesinde yetiştirilir. Yoğun bitki örtüsü kahve ağacını ihtiyaç duyduğu gölgeyi sağlamasının yanısıra, Aralık ve Ocak aylarında aşırı sıcaklık düşüşlerinde kahveyi dondan korur. Tüm bu özellikler Antigua vadisini kahve üretim konusunda özel ve kendine has bir bölge kılmaktadır.
Antigua Kahvesi Karakteristiği
• Zarif ve dengeli gövde
• Zengin aroma
• Çok tatlı bir tat
Atitlán Kahvesi
Guatemala'nın beş volkanik kahve üretim bölgesi arasında Atitlán en yüksek organik bileşen oranlı toprağa sahip olan bölgedir. Bölge mahsûlünün %90'ı, Guatemala'nın en büyük ve meşhur krater gölü Atitlán gölünü çevreleyen heybetli volkanların yamaçlarında yetiştirilmektedir. Xocomil ismini taşıyan günlük rüzgarlar bölge mikroiklimi belirlemekte büyük bir etkendir.
Of Guatemala’s five volcanic coffee regions, Atitlán’s soil is the richest in organic matter. Ninety percent of Traditional Atitlán is cultivated along the slopes of the dramatic volcanoes that dominate the shores of Lake Atitlán, the largest and most famous of Guatemala’s many crater lakes. The daily winds (called Xocomil) that stir the cold lake water are an important influence on the microclimate.
Yerel kültürde önemli bir yer tutan zanaatkarlık geleneğı, kahve yetiştirme ve işleme konusunda da kendini göstermiştir. Bazı yetiştiriciler işlemeleri için kahvelerini yakınlarındaki çiftliklere verseler de, birçoğu kendi kahve işleme değirmenlerine sahip kooperatiflere üyedir ve kahvelerini kendi gelenksel yöntemlerle işlemektedir.
Atitlán Kahvesi Karakteristiği
Nefis aroma
Berrak bir narenciye asiditesi
Tam gövde
Cobán Yamur Ormanı Kahvesi
Cobán Kahvesi
Guatemala'nın diğer kahve yetiştirme bölgelerinden farklı olarak, Cobán Yamur Ormanının iklimi yıl boyu bulutlu, yamurlu ve serin; toprağı ise ağırlıklı olarak kil ve kalkerden oluşmaktadır.
Cobán Yamur Ormanı Kahve mahsûlünün çoğu Atlantik Havzasının tropikal etkisinde kalan bölgeye özgü tepelerde yetişmektedir. Cobán'da iki mevsim vardır - yamurlu ve çok yamurlu mevsim. Bölge ülkenin en çok yağış alan ikinci kahve yetiştirme bölgesidir. Yağış Mayıs ve Aralık ayları arasında doruğa ulaşmaktadır, yılın geri kalan döneminde ise bölge yoğun bulutlardan düşen sağnak ve “chipi-chipi” ismi ile bilinen yoğun sis altındadır.
Cobán Yamur Ormanı Kahvesi Karakteristiği
Hoş, kendine özgü taze meyve aroması
Nefis ve dengeli gövde
Fraijanes Kahvesi
Volkanik sünger taşı açısından zengin toprak, çok yüksek rakım ve faal bir volkan - Fraijanes'in Antigua bölgesi ile ortak yanlarıdır. Ancak yüksek yağış, yüksek ve değişken nem oranı ve geniş bir hava sıcaklığı aralığı Fraijanes bölgesini kendine has koşullarıyla farklı kılar.
Guatemala'nın faal üç volkanından en etkin olanı Pacaya volkanı püskürttüğü küllerle, bölge toprağına önemli miktarda mineral katkısı sağlamaktadır. Kurak mevsim bol güneş sağlar. Sabahın erken saatlerinde bulutlar, sis ve yoğun çiy bölgede sık rastlanmasına rağmen, güneşle beraber eriyip giderler ve Fraijanes platosu güneş ışınları altında ışıldamaya başlar.
Fraijanes Kahvesi Karakteristikleri
Berrak ve belirgin asidite
Aromatik ve belirgin gövde
Huehuetenango Kahvesi
Huehuetenango dağlık bölgesi Guatemala'nın en yüksek rakımlı kahve yetiştirme bölgesidir ve volkanik olmayan bölgeler arasında en kuru iklime sahip olanıdır.
Huehuetenango aynı zamanda bölük pörçük ve sarp arazilerde kahve yetiştirilen Guatemala'nın en engebeli ve ücra bölgesidir. Meksika'nın Tehuantepec ovasından Huehue dağlarına esen sıcak ve kuru rüzgarlar kahve ağaçlarını dondan koruduğu için, 2.000 metre rakıma varan arazilerde kahve yetiştirmeye imkan verirler. Huehuetenango'nun ücra bir bölge olmasından dolayı, buradaki yetiştiriciler mahsûlerini mecburen kendileri işlemektedir. Bölgede sayısız denebilecek dereler ve çaylar kahve işleme değirmeleri ile bezenmiştir.
Huehuetenango Kahvesi Karakteristiği
Belirgin ve yoğun asidite
Tam gövde
Ağızda kalan şarabımsı tatlar
Oriente Kahvesi
1950'lilerde küçük üreticilerle kahve yetiştirmeye başlayan Oriente bölgesi, özel kahve talebindeki artışla, 1980'lerden sonra hızlı bir gelişim göstermiştir. Bir zamanlar Guatemala'nın en fakir ve ücra bölgesi olan Oriente'de günümüzde her çiftlik bir kahve yetiştirme merkezi haline gelmiştir.
Bulutlu ve yağışlı iklimi ile Oriente Cobán'a benzerlik göstermektedir. Bir zamanlar volkanik açıdan aktif bir bölge olduğundan, toprağı metemorf kayalardan oluşmaktadır. Yakın zamanlarda herhangi bir volkan püskürmesi olmadığından dolayı da Oriente toprakları, volkanik bölgelere nazaran, daha dengeli bir mineral bileşimine sahiptir.
Oriente Kahvesi Karakteristiği
Dengeli tam gövde
Çikolatamsı aroma
San Marcos Kahvesi
San Marcos, Guatemala'nın sekiz kahve üretim bölgesi arasında en sıcak iklimli, en çok yağış alan ve kave ağaçlarının en erken çiçek açtığı bölgesidir.
Nisan ortasında başlayıp Kasım'a kadar devam mevsimsel yağışlar, San Markos bölgesini en erken yağış alan bölge yapmaktadır. Haziran ve Eylül aylarında artan yağışlar, ulaştıkları sel ve tufan mertebeleri ile, San Marcos'un yağmur ormanı iklimine sahip Cobán bölgesinden bile çok yağış almasını sağlar.
Guatemala'nın tüm ücra bölgelerinde olduğu gibi San Marcos'ta da çiftlikler kendi kahve işleme değirmenlerine sahiptir. Hasat zamanı yağan yamurlardan dolayı, hasadın çoğu genelde güneşte kısa bir ön-kurutmadan sonra Guardiola kurutucularında işlenmektedir.
San Marcos Kahvesi Karakteristiği
Aromada ve tadında narin çiçek izleri
İyi bir gövde
Belirgin asidite
Antigua Kahvesi
Antigua vadisi Guatemala'nın en eski ve tanınan kahve üretim bölgelerindendir. Bölgede bulunan volkanlar ve sığ akarsu ağı kuru, bol güneşli ve soğuk geceli bir mikroikim sağlamaktadır.
Antigua Vadisi, Agua, Acatenango ve Fuego volkanları ile çevrelenmiş düzlük ve hafif eğimli arazilerden oluşan kapalı bir vadidir. Bu açıdan aşırı engebeli olan diğer volkanik bölgelerden farklılık göstermektedir. Kahve ağaçlerının çoğu 1.500 metre rakımlı vadide ekili durumdadır, bunun yanısıra bazı çiftçiler 1.700 metre rakıma ulaşan volkan yamaçlarını da işlemektedir. Aktif olan Fuego volkanından dolayı Antigua toprağında yüksek oranda süngertaşı bulunmaktadır. Bu sünger taşı bölgenin bağıl nem oranını yıl boyu %65 civarında sabit tutmaktadır. Antigua bu konuda mevsimsel değişkenlik gösteren diğer kahve üretim bölgelerinden ayrılmaktadır.
Zengin volkanik topraklar, düşük nem oranı, bol güneş ve soğuk geceler Antigua'ya has özelliklerdir. Aktif olan Fuego volkanı her patlamasında havaya püskürtüğü tozla vadinin topraklarını mineraller açısından zenginleştirmektedir. Antigua toprağında bulunan volkanik süngertaşı nemi tutarak, Guatemala'nın sekiz kahve üretim bölgesi arasında en düşük yağış alan bu bölgenin kuru mevsimi sorunsuz atlatmasını sağlar. Tüm bölgelerde olduğu gibi burda da kahve ağaçları büyük ağaçlerın gölgesinde yetiştirilir. Yoğun bitki örtüsü kahve ağacını ihtiyaç duyduğu gölgeyi sağlamasının yanısıra, Aralık ve Ocak aylarında aşırı sıcaklık düşüşlerinde kahveyi dondan korur. Tüm bu özellikler Antigua vadisini kahve üretim konusunda özel ve kendine has bir bölge kılmaktadır.
Antigua Kahvesi Karakteristiği
• Zarif ve dengeli gövde
• Zengin aroma
• Çok tatlı bir tat
Atitlán Kahvesi
Guatemala'nın beş volkanik kahve üretim bölgesi arasında Atitlán en yüksek organik bileşen oranlı toprağa sahip olan bölgedir. Bölge mahsûlünün %90'ı, Guatemala'nın en büyük ve meşhur krater gölü Atitlán gölünü çevreleyen heybetli volkanların yamaçlarında yetiştirilmektedir. Xocomil ismini taşıyan günlük rüzgarlar bölge mikroiklimi belirlemekte büyük bir etkendir.
Of Guatemala’s five volcanic coffee regions, Atitlán’s soil is the richest in organic matter. Ninety percent of Traditional Atitlán is cultivated along the slopes of the dramatic volcanoes that dominate the shores of Lake Atitlán, the largest and most famous of Guatemala’s many crater lakes. The daily winds (called Xocomil) that stir the cold lake water are an important influence on the microclimate.
Yerel kültürde önemli bir yer tutan zanaatkarlık geleneğı, kahve yetiştirme ve işleme konusunda da kendini göstermiştir. Bazı yetiştiriciler işlemeleri için kahvelerini yakınlarındaki çiftliklere verseler de, birçoğu kendi kahve işleme değirmenlerine sahip kooperatiflere üyedir ve kahvelerini kendi gelenksel yöntemlerle işlemektedir.
Atitlán Kahvesi Karakteristiği
Nefis aroma
Berrak bir narenciye asiditesi
Tam gövde
Cobán Yamur Ormanı Kahvesi
Cobán Kahvesi
Guatemala'nın diğer kahve yetiştirme bölgelerinden farklı olarak, Cobán Yamur Ormanının iklimi yıl boyu bulutlu, yamurlu ve serin; toprağı ise ağırlıklı olarak kil ve kalkerden oluşmaktadır.
Cobán Yamur Ormanı Kahve mahsûlünün çoğu Atlantik Havzasının tropikal etkisinde kalan bölgeye özgü tepelerde yetişmektedir. Cobán'da iki mevsim vardır - yamurlu ve çok yamurlu mevsim. Bölge ülkenin en çok yağış alan ikinci kahve yetiştirme bölgesidir. Yağış Mayıs ve Aralık ayları arasında doruğa ulaşmaktadır, yılın geri kalan döneminde ise bölge yoğun bulutlardan düşen sağnak ve “chipi-chipi” ismi ile bilinen yoğun sis altındadır.
Cobán Yamur Ormanı Kahvesi Karakteristiği
Hoş, kendine özgü taze meyve aroması
Nefis ve dengeli gövde
Fraijanes Kahvesi
Volkanik sünger taşı açısından zengin toprak, çok yüksek rakım ve faal bir volkan - Fraijanes'in Antigua bölgesi ile ortak yanlarıdır. Ancak yüksek yağış, yüksek ve değişken nem oranı ve geniş bir hava sıcaklığı aralığı Fraijanes bölgesini kendine has koşullarıyla farklı kılar.
Guatemala'nın faal üç volkanından en etkin olanı Pacaya volkanı püskürttüğü küllerle, bölge toprağına önemli miktarda mineral katkısı sağlamaktadır. Kurak mevsim bol güneş sağlar. Sabahın erken saatlerinde bulutlar, sis ve yoğun çiy bölgede sık rastlanmasına rağmen, güneşle beraber eriyip giderler ve Fraijanes platosu güneş ışınları altında ışıldamaya başlar.
Fraijanes Kahvesi Karakteristikleri
Berrak ve belirgin asidite
Aromatik ve belirgin gövde
Huehuetenango Kahvesi
Huehuetenango dağlık bölgesi Guatemala'nın en yüksek rakımlı kahve yetiştirme bölgesidir ve volkanik olmayan bölgeler arasında en kuru iklime sahip olanıdır.
Huehuetenango aynı zamanda bölük pörçük ve sarp arazilerde kahve yetiştirilen Guatemala'nın en engebeli ve ücra bölgesidir. Meksika'nın Tehuantepec ovasından Huehue dağlarına esen sıcak ve kuru rüzgarlar kahve ağaçlarını dondan koruduğu için, 2.000 metre rakıma varan arazilerde kahve yetiştirmeye imkan verirler. Huehuetenango'nun ücra bir bölge olmasından dolayı, buradaki yetiştiriciler mahsûlerini mecburen kendileri işlemektedir. Bölgede sayısız denebilecek dereler ve çaylar kahve işleme değirmeleri ile bezenmiştir.
Huehuetenango Kahvesi Karakteristiği
Belirgin ve yoğun asidite
Tam gövde
Ağızda kalan şarabımsı tatlar
Oriente Kahvesi
1950'lilerde küçük üreticilerle kahve yetiştirmeye başlayan Oriente bölgesi, özel kahve talebindeki artışla, 1980'lerden sonra hızlı bir gelişim göstermiştir. Bir zamanlar Guatemala'nın en fakir ve ücra bölgesi olan Oriente'de günümüzde her çiftlik bir kahve yetiştirme merkezi haline gelmiştir.
Bulutlu ve yağışlı iklimi ile Oriente Cobán'a benzerlik göstermektedir. Bir zamanlar volkanik açıdan aktif bir bölge olduğundan, toprağı metemorf kayalardan oluşmaktadır. Yakın zamanlarda herhangi bir volkan püskürmesi olmadığından dolayı da Oriente toprakları, volkanik bölgelere nazaran, daha dengeli bir mineral bileşimine sahiptir.
Oriente Kahvesi Karakteristiği
Dengeli tam gövde
Çikolatamsı aroma
San Marcos Kahvesi
San Marcos, Guatemala'nın sekiz kahve üretim bölgesi arasında en sıcak iklimli, en çok yağış alan ve kave ağaçlarının en erken çiçek açtığı bölgesidir.
Nisan ortasında başlayıp Kasım'a kadar devam mevsimsel yağışlar, San Markos bölgesini en erken yağış alan bölge yapmaktadır. Haziran ve Eylül aylarında artan yağışlar, ulaştıkları sel ve tufan mertebeleri ile, San Marcos'un yağmur ormanı iklimine sahip Cobán bölgesinden bile çok yağış almasını sağlar.
Guatemala'nın tüm ücra bölgelerinde olduğu gibi San Marcos'ta da çiftlikler kendi kahve işleme değirmenlerine sahiptir. Hasat zamanı yağan yamurlardan dolayı, hasadın çoğu genelde güneşte kısa bir ön-kurutmadan sonra Guardiola kurutucularında işlenmektedir.
San Marcos Kahvesi Karakteristiği
Aromada ve tadında narin çiçek izleri
İyi bir gövde
Belirgin asidite
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder